Аюрведична хигиена за устната кухина

Аюрведична хигиена за устната кухина

Съвети за сияйна и красива усмивка

Здравите зъби и венци са от съществено значение за нашето здраве. В комбинация с чистия дъх, устната хигиена е признак на жизненост и красота и затова се смята за огледало на душата. Именно поради тази причина тя играе особено важна роля в аюрведичното учение. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат с ежедневната грижа за зъбите и устната кухина.

Препоръчва се зъбите да се мият сутрин и вечер. След хранене обаче устата трябва да се изплакне с чиста вода, което е особено важно след киселинни напитки и храни като плодове или плодови сокове. В този случай е най-добре да изчакате 15-30 минути, преди да измиете зъбите си. За измиване се препоръчва паста за зъби с много билки, която се грижи както за зъбите, така и за венците.

След измиване на зъбите е добре да почистите езика си. Особено през нощта много отпадъци, наричани още "ама", се натрупват на езика. Понякога те се разпознават под формата на неприятно, забележимо и видимо покритие, а в някои случаи дори могат да доведат до лош дъх. Стъргалката за почистване на езика от неръждаема стомана е особено подходяща за хигиена на езика, тъй като премахва плаката за секунди сутрин.

Ето как да използвате ефективно стъргалката за почистване на езика:

 • хванете краищата с две ръце и дръжте стъргалката хоризонтално
 • поставете лъкообразната част върху основата на езика и прокарайте стъргалката върху езика отзад напред, като повторите процеса няколко пъти
 • изплакнете устата си с малко вода и след това стъргалката под течаща вода.

Следва "дърпането" на масло, техника, известна също като гандуша. По възможност се използва чисто студено пресовано сусамово или кокосово масло. Сусамовото масло трябва да бъде „узряло“, т.е. загрято поне веднъж до 108 °C.

Ето как се практикува:

 • сложете в устата си 1-2 супени лъжици топло масло
 • задръжте маслото в устата си, като го движете наляво-надясно и накрая го издърпайте през междузъбните пространства.
 • след като приключите, ако маслото е бяло и пенливо, изхвърлете го в хартиена кърпа или друг съд.
 • ВНИМАНИЕ: не изливайте маслото в канала!

За да допълните сутрешната си процедура за устна хигиена и да освежите дъха си, се препоръчва използването на вода за уста.

Аюрведична орална хигиена:

 1. Мийте зъбите си с обикновена или прахообразна паста за зъби
 2. Почистете езика си със специална стъргалка за почистване на език
 3. Изплакнете устата си с 1 супена лъжица сусамово масло за няколко минути
 4. Освежете дъха с аюрведична вода за уста, която може да използвате и през деня.