Сутрешна рутина според Аюрведа

Сутрешна рутина според Аюрведа

Една от най-добрите възможности да започнете деня си с хармония и грижа е - сутрешната рутина на Аюрведа. Тя следва естествения ритъм на тялото, който често пренебрегваме, и по този начин помага да открием баланс и да се придържаме към здравословен начин на живот. Рутината е съгласувана с древни аюрвердични традиции и помага за възстановяване на вътрешната хармония и спокойствие.

1. Опитайте се да станете рано

Аюрведа препоръчва да ставате преди изгрев слънце или не по-късно от 6:00 сутринта всеки ден. Ранното ставане ни кара да се чувстваме освежени. Това помага да настроим тялото и ума за предстоящия ден.

Ако обичате да си поспивате, е възможно да навлезете в енергия Kaпха, което да доведе до непродуктивност през целия ден. Желателно е да приспособите ранното ставане към вашата сутрешна рутина. Например, типовете Вата трябва да стават преди 6:30 сутринта, а типовете Пита могат да станат преди 5:30. Типът Кафа се радва на предимствата на ранната сутрин още в 4:30 сутринта.

Възползвайте се от освежаващата сутрешна светлина, за да събудите тялото си.

2. Пречистването

Следващата стъпка е пречистване. През нощта телата ни се се освобождават от вредните токсини и ги изхвърлят от организма.

Започенете деня си с чаша вода: Изпийте една чаша с вода, за да възстановите изгубените течности по време на сън. Това помага за пречистването на стомашно-чревния такт, стимулира перисталтиката и балансира pH-то. Водата трябва да е със стайна температура. Към нея може да добавите лимонов сок и подправики, съобразени с вашата Доша, за да засилите ефектите на детоксикация.

Изхвърлете токсините: Сутрин тялото ни преминава от успокояваща и охлаждаща лунна енергия към цикъл на детоксикация и абсорбция. Ако не можете да се освободите от токсините от предходния ден, те могат да се реабсорбират обратно в тялото ви.

Почистване на езика: Според Аюрведа покритието на езика и вътрешната част на бузите е истински рай за бактерии и микроби. За да премахнете това покритие, изстържете езика си със скрепер за език.

Миене на зъбите: След това измийте зъбите си. Това е необходима стъпка за почистване на устата и премахване на зъбен камък и слуз.

Почистете лицето и очите: Измийте лицето си, за създадете усещане за свежест и чистота. Използвайте топла, но не гореща вода.

Почистване на носа (Nasya): Наклонете главата си назад и поставете няколко капки сусамово, слънчогледово или билково масло във всяка ноздра. Това отстранява праха, полените и излишната слуз.

Извличане на токсичната слуз: Задръжте 1-2 чаени лъжички сусам, кокос или зехтин в устата за около 10 до 15 минути, за да пречистите устата и венците от бактерии. Избягвайте да поглъщате и изплюйте в кошчето, след като сте готови. Преди и след процедурата се препоръчва измиване на зъбите.

3. Нанесете масло върху тялото

В Аюрведа Абхянга е неразделна част от сутрешния ритуал. Абхянга е самомасаж с топло масло, който обикновено се прави 15 минути преди къпане. Този самомасаж подобрява кръвообръщението, насърчава детоксикацията, омекотява кожата и действа успокояващо нервната система.

За да практикувате тази форма на самомасаж, разтрийте маслото по цялото тяло, включително главата, ушите и ноздрите. Използвайте кръгови движения върху кръгли зони, като лицето, главата и ставите, и поглаждащи движения върху останалата част от тялото. Винаги масажирайте с посока към сърцето.

Сусамовото и бадемовото масло са подходящи за типовете Вата, слънчогледовото и кокосовото масло за типовете Пита, а слънчогледовото и горчичното масло за типовете Кафа. Маслото от жожоба се препоръчва за всички Доши.

Когато сте готови, изчакайте 15 минути преди да вземете душ, за да проникнат маслата по-дълбоко в тъканите. През това време се отпуснете и продължете с други сутрешни дейности, като йога или медитация.

4. Сутрешни упражнения за събуждане

В Аюрведа е важно да включите към сутрешната рутина и упражнения. Това е особено необходимо, ако през деня нямате особено движение. Йога асаните са идеалният начин да включите упражненията в сутрешната си рутина. Това осигурява повече бдителност, фокус и енергия през деня, и стимулира храносмилането.

5. Медитирайте

Медитацията е важна част от аюрведичната сутрешна рутина. Сутрешната медитация създава усещане за спокойствие и вътрешен мир, който предпазва от стресиращите факори през ежедневието. Тя, също така, повишава и производителността през деня.

Използвайте тихо място, където можете да седнете удобно и да не бъдете прекъсвани. Ако е необходимо, задайте таймер. Отпуснете тялото си и поставете ръцете си на краката, дланите нагоре. Затворете очи и дишайте дълбоко през носа, бавно и равномерно. Съсредоточете се върху мислите, които идват, без да ги оценявате и когато се разсеете, внимателно върнете фокуса си към дишането.

6. Вземете душ

След като приключите с упражненията, е време да вземете душ.

7. Закуска - най-важното хранене за деня

Аюрведа не само насърчава здравословното хранене, но и вашия собствен режим. За типовете Вата се препоръчва топла, плътна, сладко-кисело-солена закуска; типовете Пита обичат да си похапват хладна, плътна, мека и суха закуска със сладък вкус. Тези с енергия Капха се възползват от храни, които са топли, леки, сухи и пиккантни.

Не забравяйте да се храните бавно и старателно. Сдъвквайте добре храната и правете паузи, когато се почуствате пълни.

При спазване на тези стъпки, вие ще се почуствате балансирани и спокойни. Направете план и помислете над това, което най-много ви кара да се вълнувате. Не е нужно да адаптирате веднага всички стъпки към рутината си. Направете го бавно. Дори малката промяна има положително въздействие. Желаем ви много мир и спокойствие, и прекрасна аюрведична сутрин.