Промивка на носа с Джала Нети

Промивка на носа с Джала Нети

Джала Нети е техника, използвана за прочистване на синусите. В носните кухини често попадат замърсявания от въздуха, който вдишваме, като прах, алергени и патогени, които в дългосрочен план могат да доведат до инфекции, възпаления и главоболие. Ето защо е важно редовно да почиствате синусите, което може лесно да се направи с практикуването на Джала Нети.

Хигиената на носа е важна:
Добрата хигиена на носа е изключително важна, за да се избегнат инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища, като синузит, мигрена, главоболие, алергии и астма.

За щастие, промиването на носа е много проста практика, която лесно може да се включи в ежедневието, например като навик след миенето на зъбите сутрин. Продължителността е само няколко минути и помага за облекчаване на много проблеми, свързани с инфекции на носните пътища.

Ползи от Джала Нети:
Джала Нети спомага за поддържане на хигиената на носа, като почиства ноздрите и отстранява праха, бактериите и слузта. Тази практика спомага за намаляване на чувствителността на деликатната лигавица на носа, като по този начин облекчава симптомите на настинка, алергии и някои астматични състояния. Различни проблеми със синусите, като синузит, мигрена или заболявания на ушите, като отит на средното ухо, също могат да се възползват от практиката Джала Нети. Промивките на носа често помагат и за облекчаване на други проблеми на горните дихателни пътища, като възпалено гърло и суха кашлица.

Някои хора твърдят също, че практиката Джала Нети има положителен ефект върху ума, като облекчава напрежението и води до по-голяма яснота.

Какво ви е необходимо:
За да извършите Джала Нети, са ви необходими лота, сол и вода. Лота, известна още като Нети гърне, представлява малък съд с дълъг чучур отстрани, който прилича малко на чайник. Обикновено чучурът е заоблен, тъй като това е частта, която се вкарва в една от ноздрите по време на практиката. Контейнерът може да бъде изработен от различни материали: мед, стомана, керамика или пластмаса. Материалът, от който е изработен, обаче играе второстепенна роля. Лота или гърне Нети може да се намери в повечето магазини за йога продукти, а също и тук, в нашия магазин.

Как да практикуваме Джала Нети?

  • Пригответе солен разтвор, като смесите една супена лъжица сол с един литър хладка вода. Солта трябва да е в правилното съотношение, а водата да е леко топла, за да не дразни лигавицата на носа. (Допълнителна информация: Нети, който се практикува с вода, се нарича Джала Нети. Това обаче може да се практикува и с мляко, като в този случай се нарича Дугдха Нети).
  • Налейте малко физиологичен разтвор в лота и поставете накрайника в една от ноздрите.
  • След това наклонете главата леко на една страна и отворете устата (по време на практиката трябва да дишате през устата). Променяйте ъгъла на главата си, докато откриете точката, в която разтворът започва да тече от свободната ноздра, т.е. тази, в която не сте поставили накрайника. Продължете, докато се изчерпи цялата вода в лота.
  • След това отново напълнете лота с физиологичен разтвор и повторете същия процес от другата ноздра.
  • Можете да повторите този процес толкова пъти, колкото желаете, в зависимост от нуждите си и времето, с което разполагате.
  • Ако сте начинаещи в практиката, може да изпитате дразнене на носа, кихане, кашляне и т.н.. Тези леки странични ефекти трябва да изчезнат след няколко сесии.