Аюрведични съвети за красива кожа

Аюрведични съвети за красива кожа

За по-красив тен

Кожата ни казва повече от 1000 думи. Нейното състояние бързо предоставя информация за това как живеем: дали в баланс с околната среда или в постоянен стрес. В съответствие с аюрведичните учения грижата за кожата може да бъде адаптирана и към различни конституции. Ето как да се грижите за кожата си.

Аюрведични типове кожа

  • Вата: Кожата от този тип се характеризира главно с фини пори и розово-кафяв тен. Ако е здрава, тя остава еластична и кадифена; в противен случай тя е крехка, суха и напукана.
  • Питта: Характеризира се с бенки и лунички. Ако Питта е висока, този тип кожа е склонна към замърсявания, алергии и раздразнения. Ако кожата е здрава, тя е мека и хидратирана.
  • Кафа: Кафа кожата е мазна и проблемна, характеризираща се с разширени пори. Ако обаче е добре нахранена, тя е в добра форма.

1. Масажи

Масажите са в основата на аюрведичното учение. Нежните масажи с масло от орех, авокадо или сусам са подходящи за тип кожа Вата. За Питта е подходящо освежаващо кокосово масло или бадемово масло. Типовете Кафа се възползват от масла от рапица, шафран и гроздови семки.

2. Сън

Достатъчният сън е важен за здрава и красива кожа, тъй като кожата има способността да се регенерира през нощта. Препоръчително е да заспите преди 22 часа.

3. Маски и компреси

Подобно на масажите, маските и компресите са неразделна част от аюрведичното учение. За Вата се препоръчват топли компреси, докато за кожата Питта трябва да се използват освежаващи продукти като магданоз или розова вода. За Кафа се препоръчват парни бани или билки като джинджифил, куркума и нийм.

4. Подхранване

Истинската красота идва отвътре! Точно поради тази причина е важно да се храним здравословно, за да имаме красив тен.

5. Редовно почистване

Преди лягане кожата трябва да бъде добре почистена. Това е единственият начин да премахнете излишния себум, прах и други замърсявания. Освен това е важно да премахвате грима от кожата вечер. Отделете малко време за цялостно почистване!

6. Баня и душ

Топлата и релаксираща вана може да върне сетивата ни към живот. Важно е обаче пяната да не изсушава кожата. Идеални са овлажнители като масла или серуми. Освен това формулата на добавки за вана или душ гел трябва да не съдържа алкохол.

Вече нищо не може да ви попречи да имате красива кожа!