Рецепта за аюрведичен оризов пудинг Kheer

Рецепта за аюрведичен оризов пудинг Kheer

Kheer не е просто оризов пудинг, а вкусен десер и междинна закуска. Гореща, тя намалява Вата, което я прави идеална за всеки, който се нуждае от малко енергия или иска да се отпусне. Студена - тя намалява Пита.

Основните съставки на този пудинг са ориз и мляко. Оризът е много питателна храна, а млякото, според аюрведичните учения, дава сила и укрепва имунната система.

Рецептата включва:

Съставки:

  • 4 чаши био мляко (кокосовото мляко също е подходящо)
  • 1 чаша вода
  • ½ чаша ориз басмати
  • 1 с.л мед
  • 1 ч.л нарязано кашу
  • 1 ч. л бадеми
  • 1 ч. л шамфъстък
  • 1 ч. л фурми
  • 1 ч. л кардамон на прах
  • 1 ч. л гхи

Начин на приготвяне:

  1. Измийте ориза и го накиснете за един час.
  2. След това оставете млякото да заври и добавете ориза, кардамона и топеното масло.
  3. Варете, докато оризът се свари и млякото започне да се сгъстява.
  4. Добавете кашуто, бадемите, шамфъстъка и фурмите.
  5. Гответе още десет минути.
  6. Добавете меда и разбъркайте преди сервиране.