Рецепта за торта с череши и кардамон

Рецепта за торта с череши и кардамон

Този черешов сладкиш с кардамон е идеален за коледната вечеря със своя сочен, леко тръпчив и освежаващ аромат.

Защо? Той е богат на фибри и подправки, които подпомагат храносмилането и ви сгряват. От аюрведична гледна точка, сладкишът успокоява Вата доша, като същевременно укрепва Кафа и Пита. Ако сте типа Пита или Кафа, трябва да балансирате въздействието на този десерт с други съответстващи храни, които успокояват Пита и Кафа, например в основното ястие.

Поглезете приятелите и семейството си с това вкусно черешово изкушение с кардамон през коледния сезон!

Съставки за 8 порции:

  • 750 g череши
  • 230 g брашно
  • 225 g пречистено масло (гхи)
  • 125 ml студена вода
  • 3-4 ч. л кафява захар
  • 1 с. л пшенично нишесте
  • 1 ч. л сол
  • 1 ч. л джинджифил (изсушен)
  • ½ ч. л кардамон на прах

Начин на приготвяне:

  1. Поставете брашното, захарта и солта в голяма купа и разбъркайте добре.
  2. Нарежете маслото на кубчета и го добавете към сухите съставки, като го разтриете с върховете на пръстите си. Месете, докато сместа стане гладка.
  3. След това бавно добавете студената вода. Внимателно вкарайте водата в тестото с помощта на бъркалка или дървена лъжица, докато цялото брашно се смеси добре. Омесете тестото още няколко пъти и го оформете в приблизително сферична форма.
  4. Сплескайте тестото на кръг и го увийте в домакинско фолио. Оставете го да втаса в хладилника за поне един час.
  5. Докато тестото е още в хладилника, загрейте фурната на 160 градуса.
  6. Ако използвате сушени череши, използвайте 1 1/2 чаши сушени череши и 4 чаши вода, за да ги рехидратирате. Ако използвате пресни череши, използвайте 3 чаши и 2 1/2 чаши вода.
  7. Сложете джинджифила, захарта, черешите и водата в средно голяма тенджера и оставете сместа да къкри за един час. След това добавете кардамона и пшеничното нишесте и варете на слаб огън още десет минути или докато сместа се сгъсти.
  8. Извадете сместа от хладилника и я поставете във форма за торта, като притиснете ъглите. Печете петнадесет минути или докато придобие златистокафяв цвят, след което извадете от фурната и изсипете черешовата смес във формата. Сместа ще продължи да се сгъстява, докато се охлади.
  9. Сервирайте, докато е още топла!