Рецепта за торта с череши и кардамон
Този черешов сладкиш с кардамон е идеален за коледната вечеря със своя сочен, леко тръпчив и освежаващ аромат.
Защо? Той е богат на фибри и подправки, които подпомагат храносмилането и ви сгряват. От аюрведична гледна точка, сладкишът успокоява Вата доша, като същевременно укрепва Кафа и Пита. Ако сте типа Пита или Кафа, трябва да балансирате въздействието на този десерт с други съответстващи храни, които успокояват Пита и Кафа, например в основното ястие.
Поглезете приятелите и семейството си с това вкусно черешово изкушение с кардамон през коледния сезон!
Съставки за 8 порции:
- 750 g череши
- 230 g брашно
- 225 g пречистено масло (гхи)
- 125 ml студена вода
- 3-4 ч. л кафява захар
- 1 с. л пшенично нишесте
- 1 ч. л сол
- 1 ч. л джинджифил (изсушен)
- ½ ч. л кардамон на прах
Начин на приготвяне:
- Поставете брашното, захарта и солта в голяма купа и разбъркайте добре.
- Нарежете маслото на кубчета и го добавете към сухите съставки, като го разтриете с върховете на пръстите си. Месете, докато сместа стане гладка.
- След това бавно добавете студената вода. Внимателно вкарайте водата в тестото с помощта на бъркалка или дървена лъжица, докато цялото брашно се смеси добре. Омесете тестото още няколко пъти и го оформете в приблизително сферична форма.
- Сплескайте тестото на кръг и го увийте в домакинско фолио. Оставете го да втаса в хладилника за поне един час.
- Докато тестото е още в хладилника, загрейте фурната на 160 градуса.
- Ако използвате сушени череши, използвайте 1 1/2 чаши сушени череши и 4 чаши вода, за да ги рехидратирате. Ако използвате пресни череши, използвайте 3 чаши и 2 1/2 чаши вода.
- Сложете джинджифила, захарта, черешите и водата в средно голяма тенджера и оставете сместа да къкри за един час. След това добавете кардамона и пшеничното нишесте и варете на слаб огън още десет минути или докато сместа се сгъсти.
- Извадете сместа от хладилника и я поставете във форма за торта, като притиснете ъглите. Печете петнадесет минути или докато придобие златистокафяв цвят, след което извадете от фурната и изсипете черешовата смес във формата. Сместа ще продължи да се сгъстява, докато се охлади.
- Сервирайте, докато е още топла!
Последно оценени
- 5.0 (1)
Cosmoveda Яштимадху чурна Био, 500 g
-15%- Биологично качество
- Прах от корен от женско биле
- Билков прах от Аюрведа
84.04 лв. 98.88 лв. (168.08 лв. / kg)Доставка до 18. декември
- 5.0 (1)
Alnatura Био лешников крем - Нуга, 250 g
- Кремообразен и ароматен
- С 25% препечени лешници
- Веган и без емулгатори
9.10 лв. (36.40 лв. / kg)Доставка до 18. декември
- 5.0 (1)
Ölmühle Solling Био Джинджифил на прах, 500 g
- Пикантен вкус
- Без добавки
- От контролирано биологично земеделие
28.70 лв. (57.40 лв. / kg)Доставка до 18. декември
- 5.0 (1)
Alnatura Дългозърнест кафяв ориз - био, 1 kg
- Орехов вкус и пикантна хапка
- Небелен и питателен
- Гарнитура, пълнеж и др.
7.00 лв. (7.00 лв. / kg)Доставка до 18. декември
От нашия блог:
Открийте Ayurveda101:
Нови продукти:
-
Безплатна доставка в България над 169.00 лв.
-
Безплатно
връщане Повече от 6.600 продукта
Сигурно плащане
със SSL-криптиране