Често задавани въпроси за хидролатите

Често задавани въпроси за хидролатите

Разлика между хидролат и етерично масло

Каква е разликата между етеричните масла и хидролатите?

Хидролатите и етеричните масла се получават чрез "хидродистилация". Етеричните масла са мастноразтворимата част на растението, докато хидролатите са странични продукти и се състоят от водоразтворимата част. Последните съдържат много ценни вещества от растението.

Защо хидролатите са толкова популярни?

Дълго време хидролатите се смятаха за отпадъчен продукт. Тъй като обаче те имат подобно на етеричните масла действие, те постепенно придобиха популярност. В сравнение с етеричните масла те са много по-нежни. Хидролатите са особено подходящи за хора с чувствителна кожа, деца и бременни жени. Те са подходящи и за термично втвърдяване.

За какво се използват хидролатите?

  • Хидролатите под формата на спрей се използват за грижа за лицето и тялото. Те могат да се използват и като парфюми или дезодоранти.
  • Хидролатите често се използват като парфюми за помещения. Подобно на етеричните масла, те могат да се използват в арома лампи.
  • Хидролатите често се използват за ароматизиране на ястия. В тези случаи е важно правилното съотношение с водата.
  • Хидролатите са доказали ефективността си и като компреси. Флоралната вода може да има охлаждащ ефект при слънчеви изгаряния, спортни травми или малки рани.

Защо моят хидролат е млечен?

Хидролатите могат да бъдат бистри, прозрачни или млечни, което зависи основно от начина на производство. Ако консистенцията е млечно-мътна, в хидролата са се запазили повече активни вещества от оригиналното растение. Следователно важна характеристика на високото качество е, че хидролатът е млечно-мътнист.

Как можете да прецените качеството на един хидролат?

  • Наименованието "флорална вода" обикновено е знак за истински хидролат, докато "ароматна вода" или "ароматизирана вода" означава синтетично произведен продукт.
  • Ботаническото наименование на дестилираното растение също предоставя информация за използваните съставки. В повечето случаи информацията на етикета ви казва кои части от растението са били използвани, като цветове, стъбла, кора и др.

Освен това е важно да съхранявате своите хидролати правилно:

  • съхранявайте при постоянна хладна температура
  • купувайте само в тъмни контейнери
  • най-добре е да поставите спрей глава на бутилката, защото тогава по-малко кислород попада в хидролата
  • изразходвайте бързо и в рамките на около 6 седмици