Аюрведа и TCM

Аюрведа и TCM

Прилики и разлики

Традиционната китайска медицина (известна още като Traditional Chinese Medicine или TCM) произхожда от Китай, докато Аюрведа произхожда от Индия. И двете учения са на хиляди години и разглеждат тялото и ума като неразделна единица. Следователно холистичната концепция е в основата на двете учения.

Какво е TCM?

TCM се основава на принципа Ин, Ян и Чи. Ин и Ян често се тълкуват като естествени противоположности, например като женственост срещу мъжество. Всяка функция в тялото и всяка болест могат да бъдат разделени на Ин и Ян. Тази концепция следва пет принципа:

  • Всичко има две страни.
  • Всеки Ин и Ян могат да бъдат разделени на Ин и Ян.
  • Ин и Ян не могат да бъдат разделени, те са взаимно зависими.
  • Ин и Ян също се контролират взаимно.
  • Ин и Ян се превръщат един в друг, сливат се един в друг.

Динамичната връзка Ин и Ян е жизненоважна за здравето. Чи символизира жизнената енергия, която тече по канали през цялото тяло. Ако Чи не може да тече безпрепятствено през 12-те основни и множество вторични меридиани, това се нарича блокиране. Основна роля играят масажите, акупунктурата и разбира се храненето.

Прилики с Аюрведа

Дошите Вата, Питта и Кафа съществуват само в аюрведичните учения. Те са съставени от петте елемента вода, земя, въздух, огън и пространство и определят нашия тип конституция със съответното им господство. В TCM тези енергии не са диференцирани.

В TCM храненето се основава на теорията за 5-те елемента, докато в Аюрведа дошите са от първостепенно значение. И двете учения обаче споделят някои прилики в този аспект:

  • Яжте местно и сезонно.
  • Яжте топли вместо студени ястия.
  • Препоръчва се комбинация от всички вкусове.

Силата идва от центъра

И двете учения препоръчват избягване на крайности. Диетата, начинът на живот и духът следват благородния среден път. Този център се образува в тялото от стомаха, далака и храната. В Аюрведа Агни символизира храносмилателния огън на стомашно-чревния тракт.

Заключение

TCM и Аюрведа се основават на национална и древна традиция. Те следват законите на природата. Въпреки че са на хиляди години, те никога не са губили своята актуалност. Можем да научим много от двете системи и в определени аспекти да ги комбинираме една с друга.