Ползите от джинджифила!

Ползите от джинджифила!

Джинджифилът е една от най-здравословните храни. Причината за това се дължи на многото етерични масла, съдържащи се в корените. Те не само придават на джинджифила неговия характерен вкус, но също така имат много положителни ефекти върху здравето.

Джинджифилът и аюрведа

В аюрведичното учение джинджифилът не е просто билка. Тук се прави стриктна разлика между пресен и сушен джинджифил. На сушения джинджифил се приписват повече лечебни свойства, отколкото на пресния джинджифил, именно поради процеса на сушене.

По-долу са изброени някои от ползите от джинджифила, разделени според формата му. Някои свойства се отнасят както за пресния, така и за сушения джинджифил, но ефектът е по-голям, ако следвате списъка.

Пресен джинджифил

  • има апетитовъзбуждащо действие
  • намалява дълбоко заложени токсини (Аам)
  • намалява температурата
  • намалява втрисането чрез увеличаване на топлината и кръвообращението в тялото
  • помага при гадене
  • е леко слабително средство

Сух джинджифил

  • смята се, че помага при болки в ставите при артрит
  • действа благоприятно при отоци и други отоци
  • намалява Вата и по този начин облекчава болката в гърба или врата
  • би могъл да помогне при диария
  • би могъл да помогне при болки в корема
  • намалява дихателните проблеми като кашлица, дрезгав глас, хрема, астма и др.
  • има ефект на афродизиак

Препоръки:

Преди хранене нарежете малко пресен джинджифил и го изяжте с щипка каменна сол и изстискан лимон или лайм. Това подобрява усещането за вкус и би могло да помогне при усвояването на хранителните вещества.

При подуване можете да направите паста от сух джинджифил и вода и след това да я нанесете локално. Пастата помага и при нанасяне върху синусите или челото при настинка. (ВАЖНО: не използвайте върху много чувствителна кожа).

Идеален за Коледа

Джинджифилът е подправка, която има загряващ ефект. Затова той трябва да се използва умерено през лятото, ранната есен и от хора със силна Пита.

Това го прави идеален за коледния сезон. Джинджифилът не само осигурява приятна топлина в студените зимни дни, но също така може да се комбинира страхотно с всички видове бисквити и други сладки деликатеси.