Кофеин, кафе и чай от аюрведична гледна точка

Кофеин, кафе и чай от аюрведична гледна точка

Успокояваща, добре подправена чаша чай с ароматна смес от лимонова трева; има ли нещо по-приятно от топла кана чай, която да успокои сетивата и да остави ежедневната суматоха зад гърба си? Как стоят нещата с класическия чай или кафе?

Като цяло аюрведичните учения препоръчват консумацията на смеси от билки и подправки без кофеин вместо чай или кафе с високо съдържание на кофеин. Последните често водят до чувство на нервност. Като се има предвид това, различните видове доша реагират различно на кофеина; някои хора всъщност се възползват от малко усилване – от време на време!

Както при всяко нещо, умереността е много полезна. Ако сте фен на черния, зеления и белия чай или кафе, ето някои полезни аюрведични съвети, които да имате предвид.

ПРОВЕРЕТЕ НИВОТО НА КОФЕИН

Кофеиновите чайове и кафетата не винаги съдържат еднакво количество кофеин. Нека да разгледаме например черен, зелен и бял чай. Въпреки че всички тези разновидности съдържат малко кофеин, зеленият чай има по-малко съдържание от черния чай, а белият чай има дори по-малко от зеления чай. Зеленият чай също така съдържа теанин, аминокиселина, която може да има успокояващ ефект (в зависимост от индивидуалната ви конституция).

Също така си струва да се отбележи, че всички чайове съдържат много по-малко кофеин от кафето. Така че, ако се опитвате да намалите консумацията на кафе като част от вашата аюрведична рутина, кофеиновият чай може да бъде добър компромис.

ОПОЗНАЙТЕ ВАШАТА ДОША

Знаете ли, че начинът, по който тялото ви реагира на кофеина, има много общо с вашата доша? Хората с преобладаваща доша Вата са най-чувствителни към кофеина, тъй като той е стимулант на нервната система. Ако сте тип Вата, билковите чайове са ваш приятел, заедно с по-ниско съдържание на кофеин в кафе или смеси от чай и по-кратки времена за накисване. Дошите Питта могат да понасят кофеина по-добре, въпреки че твърде много от него може да ги направи много раздразнителни. Спокойните типове Кафа понасят кофеина най-добре, но не трябва да прекаляват и с него.

КОНСУМИРАЙТЕ КОФЕИН РАНО ПРЕЗ ДЕНЯ

Повечето хора изпиват чаша кафе или чай рано сутрин, което след това води до повече чаши през целия ден. Късното пиене на кафе обаче може да доведе до проблеми със заспиването. За да избегнете този проблем, можете да се опитате да пиете кофеинови напитки само сутрин. В идеалния случай направете това между 6 сутринта и 10 сутринта, което е времето Кафа, когато кофеинът се понася най-добре. Най-късно след обяд трябва напълно да избягвате кофеина, за да заспите бързо и да спите добре. Ако сънят ви се подобри по този начин, това ще доведе и до много други положителни ефекти.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ БАЛАНСИРАЩИ РАСТЕНИЯ

В Индия чайът с мляко, в който се добавят подправки и захар – е повече от просто вкусна напитка. Благодарение на много специфичните съставки като джинджифил, карамфил, канела и кардамон той има и храносмилателен ефект. Всъщност кардамонът помага да се неутрализират ефектите на кофеина, което улеснява нервната ви система. Други чайове също могат да съдържат съставки, които осигуряват баланс. Сладки, флорални смеси със съставки като розови листенца са идеални за типовете Питта. В допълнение, затоплящите подправки могат да помогнат за балансирането на Вата и Кафа.

ДОВЕРЕТЕ СЕ НА САТВИЧНОТО ХРАНЕНЕ

В Аюрведа всички храни могат да бъдат разделени на три различни групи:

  • сатвични (чисти, насърчаващи духовния растеж): те включват напр. цели храни, пресни продукти, ориз, гхи и млечни продукти.
  • раджасик (стимулиращи исъбуждащи желанието): те включват напр. чесън, лук, люти чушки, шоколад и напитки с кофеин.
  • тамасиг (тежки и насърчаващи апатията): те включват напр. месо, остатъци и прекалено преработени „trash“ храни като картофен чипс.

Аюрведа обикновено препоръчва сатвична диета, но е добре да се отдадете на храни от списъците Раджас и Тамас от време на време в зависимост от това колко добре ги понасяте. Както винаги, става въпрос за баланс. Ако следвате предимно сатвична диета - тоест с високо съдържание на пълнозърнести храни, бобови растения, здравословни мазнини и пресни плодове и зеленчуци - тогава малко умишлено ядене на шоколад, месо или кофеин всъщност може да ви се отрази добре, в зависимост от нуждите на тялото ви .

СЛЕДВАЙТЕ АЮРВЕДИЧНА ДНЕВНА РУТИНА

Балансираната, здравословна рутина е един от крайъгълните камъни на доброто здраве в Аюрведа. Това включва всички основи на аюрведа: ранно ставане (в идеалния случай преди 6 сутринта, когато започва сутрешният капха цикъл), нежно изстъргване на езика от ама (токсините) сутрин, ежедневна абхянга (масаж с топло масло), медитация и йога, получаване на достатъчно почивка и упражнения и лягане не по-късно от 22 часа, по време на вечерния капха цикъл. Ако обикновено се придържате към подобна рутина, малко кофеин вероятно няма да ви извади от курса.

Аюрведа препоръчва рядката консумация на кофеинови напитки. Тогава можете да им се насладите още повече, защото в крайна сметка храната е специална само ако не я ядете през цялото време.