Какво е Аюрведа?

Какво е Аюрведа?

Какво е Аюрведа?

Терминът Аюрведа е съкращение за стара азиатска лечебна теория. Аюрведичната медицина е една от най-старите холистични лечебни системи в света. Тя е разработена в Индия преди повече от 3000 години.

Аюрведичните учения се основават на убеждението, че здравето и благополучието зависят от деликатния баланс между ума, тялото и душата. Целта на Аюрведа е по-малко да се бори с болестите, отколкото да насърчава здравето, така че болестите да не се появяват на първо място. Въпреки това, леченията могат да бъдат много специфични за конкретни здравословни проблеми.

Аюрведа и вашата собствена жизнена енергия

Според учението на Аюрведа, когато умът, тялото и душата са в хармония с Вселената, тогава вие сте здрави. Ако обаче този баланс се наруши за дълъг период от време, човек се разболява. Нещата, които могат да нарушат този баланс, включват генетични или вродени дефекти, наранявания, климатични и сезонни промени, възраст, стрес, отрицателни емоции, лоша диета...

Трите доши

Според аюрведичните учения всички човешки същества са изградени от пет основни елемента: пространство (или етер), огън, вода, въздух и земя. Тези елементи определят същността на камъните, както и растенията, животните и хората.

В човешкото тяло те се комбинират, за да образуват три жизнени сили или енергии. Това са така наречените доши. Тези доши контролират функционирането на тялото. Имената им са Вата (Космос и Въздух), Питта (Огън и Вода) и Кафа (Вода и Земя).

Всики индивид има уникална комбинация от трите доши. Но една от тях обикновено е по-изразена от останалите и следователно доминираща. Всяка доша контролира определени телесни функции. В Аюрведа се смята, че вероятността от заболяване и здравословните проблеми, които човек развива, са свързани с баланса на дошите. Ако те не са в баланс, възникват проблеми. Нека разгледаме по-отблизо отделните доши:

Доша Вата

Тази доша често се счита за най-силната. Според аюрведичните учения тя контролира основните телесни функции, напр. как се делят клетките. Тя също така контролира ума, дишането, кръвния поток, сърдечната функция и способността за елиминиране на отпадъците през червата. Нещата, които могат да разстроят доша Вата, включват твърде рано хранене след последното хранене, безпокойство, мъка и късно лягане.

Когато Вата доша е доминираща, човек е по-вероятно да страда от заболявания като тревожност, астма, сърдечни заболявания, кожни проблеми и ревматоиден артрит.

Доша Питта

Тази доша контролира храносмилането, метаболизма (колко добре разграждате храната) и определени хормони, свързани с апетита. Яденето на кисела или пикантна храна и прекарването на твърде много време на слънце може да наруши или дисбалансира тази доша.

Когато Питта е доминираща, човек е по-вероятно да страда от болести като болестта на Крон, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и инфекции.

Доша Кафа

Тази доша контролира мускулния растеж, силата и стабилността на тялото, теглото и имунната система. То може да бъде нарушено от сън през деня, ядене на твърде много сладки храни и ядене или пиене на неща, които съдържат твърде много сол или вода.

Според Аюрведа при излишък на Кафа човек може да развие астма и други респираторни проблеми, рак, диабет, гадене след хранене и затлъстяване.

Аюрведични лечения

Важна част от аюрведичните учения са определени лечения, които са или насочени към конкретен проблем, или като цяло насърчават баланса на трите доши.

Аюрведичен лекар ще създаде план за лечение, специално съобразен с вас. Той взема предвид вашия уникален физически и емоционален състав, основната доша и баланса между тези три елемента.

Целта на лечението е да освободи тялото ви от несмляна храна, която може да остане в тялото и да доведе до заболяване. Процесът на пречистване, наричан още панчакарма, е предназначен да облекчи симптомите и да възстанови хармонията и баланса. За да се постигне това, аюрведичният режим може да включва пречистване на кръвта, масаж, лечебни масла, билки и клизми или лаксативи, ако е необходимо.

Забележка

Моля, винаги купувайте аюрведични продукти само от абсолютно надеждни производители, които се намират в Европа и чиито продукти са тествани за вредни вещества от независими органи. Случва се отново и отново аюрведичните продукти от Азия да са замърсени с тежки метали като олово, живак или арсен. Тези тежки метали могат да причинят животозастрашаващи заболявания, особено при деца.

Също така винаги се консултирайте с лекар, преди да опитате Аюрведа или друго алтернативно медицинско лечение!