Съвети за аюрведични празници

Съвети за аюрведични празници

Коледа е прекрасна. Семейството се събира, храните се и прекарвате времето заедно. Но това време може да бъде и стресиращо. В допълнение към стреса, свързан с подаряването на подаръци, хората също така празнуват на пълни обороти. За много от тях, цялото това хранене е стресиращо. Чувстват се отпаднали и уморени или имат стомашни проблеми. Нищо чудно, че особено по Коледа класическите ястия са обикновено обилни или много сладки.

Ето няколко съвета как да направим празниците по-малко стресиращи и да се чувстваме добре, благодарение на Аюрведа:

Редовно хранене

Въпреки че е изкушаващо да похапвате бисквити от време на време, трябва да се придържате към редовното хранене. Тялото ни лесно изгражда навици. Затова трябва да се храним три пъти дневно и винаги по едно и също време. Ако пропуснем хранене или ядем прекалено много, това ще отслаби Агни - храносмилателния огън.

Едно основно хранене

Основното хранене за деня трябва да се приема по обяд. Оптималното време е между 12 и 14 ч., тъй като тогава храносмилателният огън е най-силен. Благодарение на този график, организмът ни не се натоварва вечер и сънят е по-ефективен.

Не прекалявайте с храната

Както споменахме по-рано, изкушаващо е да похапвате от време на време. Или пък да прекалявате. Нищо чудно, че всичко е толкова вкусно, когато готвите за семейството по Коледа. За съжаление, нашата храносмилателна система страда от това. Така че ви препоръчваме да спрете, когато вече сте се нахранили, а не когато почти не можете да мръднете.

Насърчаване на Агни

Храносмилателният огън Агни е важен, за да може тялото ни да обработва и използва добре хранителните вещества, които приемаме с храната. За съжаление, има много фактори, които влияят на Агни. Един от тях са изкуствените хранителни добавки, като оцветители и ароматизатори. Всички тези съставки отслабват нашия Агни, затова е добре да приготвяме колкото се може повече домашна храна сами. Освен това не трябва да прекаляваме със захарта и да се опитваме да ядем само прясно приготвени ястия. Претоплената храна съдържа много по-малко прана - аюрведична жизнена енергия, която не може да се приеме достатъчно.

Аюрведични подаръци

В Аюрведа почивката и релаксацията играят централна роля и са важни по Коледа. За да направим това, трябва просто да помислим от какво най-вероятно се нуждае човекът, който ще получи подаръка. Разгледайте нашата широка гама от възможности - от аюрведична грижа за кожата до ваучери за масаж и вкусни подправки.

Физическата активност помага

Хората сме в баланс, само когато тялото и умът са в хармония помежду си. Разбира се, това е възможно, само ако се грижим и за тялото си. Но особено по време на празниците, физическата активност често се пренебрегва. Защо да се разхождате или да спортувате, когато не се налага и времето навън не е особено благоприятно?
Въпреки това, всички знаем колко добре действа физическата активност. Вслушвайте се в тялото си: ако се чувствате отпаднали и подути, упражненията са идеални, за да се раздвижите отново. Оптимално е да се разходите след основното хранене.

Духът е от значение

Празниците са стресиращо време, през което много хора се чувстват неспокойни. Колкото и да е хубаво да имаме социални контакти, защото те носят енергия и радост, важно е също така да намерим баланс и спокойствие. Затова съзнателно отделете време за себе си по време на празниците, за да намерите отново вътрешния си център.

Пожелаваме ви светли празници и добро начало на новата година!