Вкусовете в Аюрведа

Вкусовете в Аюрведа

Всяка храна има свой специфичен и уникален вкус. Въпреки това, често използваме едни и същи думи, за да опишем различните вкусове. Това се дължи до голяма степен на способността на езика ни да възприема само определен брой различни вкусове. Аюрведичното учение използва този привиден недостатък, за да позволи на всеки да консумира повече храни, които отговарят на неговата конституция и имат особено положително и благотворно въздействие върху организма.

Поради тази причина вкусът на храната играе много важна роля в Аюрведа. Например, Пита трябва да избягва острите храни, които имат силно стимулиращо действие, като вместо това предпочита освежаващите и горчивите храни.

В света на Аюрведа има общо шест вкуса, с два повече, отколкото познаваме в западния свят. Освен традиционните сладко, кисело, солено и горчиво, в Аюрведа се срещат още люто и стипчиво. Нека разгледаме по-отблизо въздействието на всеки вкус върху видовете конституции.

Сладко:
Сладостта насърчава растежа на телесните тъкани, подхранва, тонизира, задоволява и се смята, че допринася за дълголетието, подхранва нервите и отслабва въздействието на токсините. Но прекалено многото сладкиши могат да доведат до затлъстяване, отпадналост, мързел и недоспиване. Може да изпитате леки затруднения в дишането и да се увеличи количеството на храчките. Затова консумирайте този вкус в умерени количества, особено за хора с конституция кафа.

Кисело: Този аромат активира метаболизма, ободрява, придава лекота и креативност. Той, също така, стимулира апетита, но прекалено многото киселина може да доведе до натрупване на ама, т.е. токсини, а за загряващия ѝ ефект се твърди, че насърчава възпаленията. Хората, които приемат твърде много кисела храна, може да са по-раздразнителни и тревожни от обикновено.

Солено:
Солта е основната подправка в кулинарията. Солената храна намалява Вата и подпомага храносмилането, защото засилва агни; в Аюрведа тя е течна, остра и прави крайниците гъвкави. Счита се, че ефектът й успокоява и отваря, намалява сковаността, отпуска и осигурява сигурност. Освен това се смята, че солените храни почистват съдовете и омекотяват натрупванията, което улеснява отстраняването им. Прекалено многото сол обаче може да влоши инфекциозните кожни заболявания, да причини отпадналост, изтръпване, тежест и да доведе до набръчкана кожа, еректилна дисфункция и косопад.

Горчиво:
Горчивото възстановява вкусовите усещания, има детоксикиращ и антибактериален ефект и подпомага храносмилането. То е полезно за успокояване на сърбеж, парене, възпаление и жажда. Според Аюрведа, то помага за намаляване на мазнините, пречистване на кръвта и премахване на токсините. Горчивото прави човека лек, креативен и спонтанен. Но ако се приема в прекомерни количества, то причинява умора, замайване и насърчава чувството на несигурност и страх.

Остър:
Острата храна прочиства устата, стимулира агни и секретите на носната лигавица и предава положителни чувства на смелост и воля. Острата храна, също така, предизвиква еуфория, помага за премахване на задържането на вода и мазнини в тялото и дори има бактерицидно действие. Прекаляването с остра храна може да ви направи агресивни и нервни, както и мързеливи и уморени. Според аюрведичното учение, остър е не само лютият червен пипер, но и например босилекът, ментата, пиперът, розмаринът, градинският чай, мащерката или канелата, които имат пикантен и ароматен вкус.

Стягащ:
Този аромат насърчава духовната откритост и се смята, че носи повече сила и чувствителност. Освен това, помага за намаляване на изпотяването с охлаждащия си ефект. Според Аюрведа, този аромат помага за успокояване на възпалените зони. Смята се обаче, че излишъкът на стягащ вкус, има отрицателно въздействие върху психиката.

Печелившото решение:
Как да използваме най-добре свойствата на различните аромати? В идеалния случай едно ястие трябва да съдържа всички тях, така че да е балансирано и лесно смилаемо. Например, сладко-кисел сос се съчетава добре с горчива салата от рукола, подправена със сол и черен пипер. Това е само едно от многото ястия, които съчетават всичките шест аюрведични вкуса. Използвайте въображението си, за да създадете още много други!