Алтернативната употреба на чая

Алтернативната употреба на чая

Температурите бавно се понижават, а консумацията на чай по това време от годината, започва да се увеличава. Днес не искаме да ви отегчаваме с различните положителни ефекти от чая, които вероятно вече сте чували и усещали, а по-скоро да изброим някои алтернативни приложения на тази напитка.

Като тоник за лице:
Съществуват различни видове билкови чайове, всеки от които има различно положително въздействие върху кожата. Някои имат стягащи свойства, други - антиоксидантни, а трети - противовъзпалителни. Ето защо можете да използвате тези напитки като тоник за лице. Ще ви представим някои подходящи сортове:

  • Билков чай от Hypericum
  • Инфузия от градински чай
  • Био бял чай с алое вера
  • Био билков чай от копър и куркума

Като балсам за коса: Билковият чай от коприва е истинско средство за красота на косата, тъй като има няколко полезни свойства за скалпа, които чрез редовно масажиране, подобряват кръвообращението.

Като средство за лечение на възпаление на очите:
В случай на уморени или възпалени очи домашно средство, известно още от Средновековието, е използването на билков чай от иглика, който благодарение на противовъзпалителното, антибактериалното и аналгетичното си действие помага за облекчаване на възпалението.

Можете да пиете по една чаша през деня или да приложите компрес директно върху очите си. За да направите това, просто филтрирайте чая втори път, за да отстраните остатъците, които могат да раздразнят очите ви, потопете памучен тампон в студения чай и го поставете върху затворените очи.

Като пилинг:
Зеленият чай съдържа много полезни за кожата съставки, включително антибактериални и противовъзпалителни активни съставки. Всичко, от което се нуждаете, за да си направите пилинг със зелен чай, са няколко прости съставки, които вероятно вече имате вкъщи: захар, масло и мед! Гранулираната захар премахва мъртвите клетки на кожата, медът подпомага кръвообращението, а зехтинът има успокояващи, овлажняващи и омекотяващи свойства.

Съставки:

  • 1 ч.л зелен чай
  • 1 ч. л мед (веган алтернатива: кленов сироп)
  • 2 ч. л зехтин
  • ~ 6 ч. л захар

Първо смесете зеления чай, меда и зехтина. След това добавете захарта до получаване на трошлива консистенция. Нанесете пилинга от зелен чай върху чиста кожа, масажирайте го внимателно и след това изплакнете с хладка вода.

Както виждате, чаят е универсално домашно средство, което е не само вкусно, но може да се използва и по други предназначения. Надяваме се, че сме ви накарали да откриете нови неща! Забавлявайте се, докато експериментирате с него.