9 аюрведични вечерни ритуала за щастие и добра почивка

9 аюрведични вечерни ритуала за щастие и добра почивка

Вечерта след уморителен ден сме напълно изтощени. Не е чудно, че нямаме енергия да завършим деня продуктивно и че не можем да дадем на тялото си грижата, от която се нуждае, за да се подготви за следващия ден.

Аюрведичните вечерни ритуали могат да помогнат. С въвеждането на прост аюрведичен вечерен режим не само ще постигнете спокойствие и тишина и ще имате повече енергия за следващия ден, но и ще спите по-добре.

Този вид рутинна процедура не включва трудни стъпки. Необходими са ви само малко време и последователност, защото практиката прави всичко лесно.

Какво трябва да избягвате?
Преди да разгледаме по-подробно вечерната рутина, нека първо преминем през дейностите, които не трябва да извършвате вечер, поради техния стимулиращ ефект.

Ето кратък списък на някои от активностите, които е добре да избягвате след 20:00 ч., ако не и по-рано:

  • лягане след 22:00 ч.
  • ярки светлини в къщата и синя светлина от екраните
  • работа, включително говоренето за работа
  • трудни, сериозни или вълнуващи разговори и дискусии
  • домашна работа или училищни дейности (учене, четене и др.)
  • проверяване или отговаряне на имейли
  • компютри, мобилни телефони и други стимулиращи електронни устройства
  • гледане на телевизия или филми (особено страшни или стимулиращи)
  • ако трябва да гледате телевизия, гледайте я извън леглото, а след това направете някои от препоръчаните по-долу успокояващи дейности.
  • силна музика
  • упражнения (подходяща е спокойна и тиха разходка).
  • късно хранене
  • твърде много течности
  • спане на дивана

Аюрведични вечерни ритуали за спокоен сън

Следните аюрведични вечерни ритуали ще ви помогнат да се отпуснете и да привлечете положителна и спокойна енергия.

1. Кажете НЕ на кофеина
Придържайте се към това правило и ограничавайте консумацията на кофеин сутрин, а не вечер. Трябва да изпиете последното си кафе най-късно след обяд, тъй като кофеинът има вълнуващ и ободряващ ефект до 6 часа след консумацията му. За да успокоите нервите си, трябва да пиете топло мляко с индийско орехче или билков чай, например от лайка или маточина.

2. Ранна вечеря и лека закуска
Според Аюрведа енергията Кафа на водата и земята се активира между 18:00 и 22:00 ч., като отпушва храносмилателната система. Ето защо е най-добре да хапнете преди това, за да може храносмилането да протече безпроблемно преди лягане. Това хранене трябва да бъде възможно най-леко, за да не натоварва стомаха.

3. Не пийте вода по време на и непосредствено след хранене
Препоръчително е да се спазва 30-минутен интервал след хранене, тъй като водата разрежда храносмилателните сокове, отслабва храносмилателната система и нарушава нивата на инсулина. Затова се старайте да не пиете вода по време на хранене и непосредствено след него.

4. Дъвчете семена от копър след вечеря
Семената от копър се консумират в много части на света заради антимикробните им свойства и високото съдържание на фибри. Дъвченето на лъжица семена от копър след вечеря ще ви помогне да поддържате стомаха си здрав и щастлив.

5. Направете разходка след хранене
Придържайте се към този навик, защото той ще ви предпази от много болести, причинени от лежането на дивана веднага след вечеря. Разходете се спокойно, за да подпомогнете храносмилането.

6. Намаляване на синята светлина
Синята светлина от екраните нарушава съня и натоварва очите, тъй като тези стимуланти пречат на ума да се изключи. Изключете телевизора, компютъра и мобилния телефон поне един час преди лягане и приглушете осветлението в зоната за спане. Още по-добре би било, както вече споменахме, да избягвате да ползвате телефон или лаптоп след 20:00 часа.

7. Масажирайте краката си с нощно масло
Природата е разположила някои важни точки на натиск върху стъпалата ни, които, ако се стимулират правилно, могат да облекчат болката в цялото тяло. Ето защо глезенето на краката с успокояващи етерични масла, като ветивер или сандалово дърво, може да помогне за съня.

8. Асани за по-добър сън
Позата на детето или усукването на гръбначния стълб са идеални за успокояване на ума и отпускане на най-използваните през деня мускули, особено в областта на бедрата.

9. Легнете си рано
В Аюрведа подходящият момент за сън на Кафа е между 18:00 и 22:00 часа. Затова е препоръчително да си лягате по това време. Тежката и бавна енергия на Кафа ще ви накара да заспите дълбоко.