Рецепта за аюрведичен чай "Агни" (Храносмилатен огън)

Рецепта за аюрведичен чай "Агни" (Храносмилатен огън)

Агни или т. нар храносмилателен огън е способността на тялото ни да извлича хранителни вещества от храната. Той играе основна роля в аюрведичното учение. Само, ако нашият ''Агни'' функционира добре, ние можем да запазим енергията и жизнеността след хранене.

Накратко, нашият храносмилателен огън гарантира, че нашата телесна температура функционира нормално и е отговорен за храносмилането, усвояването на приетите хранителни вещества и превръщането им в енергия.

Ако нашият храносмилатен огън е нарушен, ние се чувстваме отпаднали и изтощени след хранене. Това създава дискомфорт и може да доведе до лека болка. Агни е изключително важен елемент от нашата храносмилателна система и трябва системно да се наблюдава.

Един от начините да регулирате вашето Агни е този аюрведичен чай. Това е проста напитка, която помага за регулиране и стимулиране на храносмилателния такт, като подобрява всички функции на храносмилателната система.

СЪСТАВКИ:

  • 1 литър вода
  • 1 щипка лют червен пипер
  • 2 шепи нарязани джинджифилови корени
  • 2 супени лъжици сукан или друг подсладител
  • 1 до 2 чаени лъжички каменна сол
  • Сок от половин лайм

НAЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Оставете съставките да заврят, с изключение на сока от лай. След което ги оставете да къкрят общо 20 минути.
  2. Махнете съда от котлона и го оставете да се охлади за няколко минути.
  3. Добавете сока от лайм. (Не варете лимоновия сок.)
  4. Изсипете чая в термос и му се наслаждавайте през целия ден.