5 аюрведични съвета за вашето лято

5 аюрведични съвета за вашето лято

С аюрведа през горещия сезон

Без съмнение лятото е един от най-любимите ни сезони! Слънцето ни зарежда с добро настроение и се наслаждаваме на вечери на открито, почивки на плажа, плуване в езерото, безкрайни дни и много други. Въпреки това, много хора страдат от топлина, потят се повече или са постоянно уморени.

Опитайте тези съвети, за да посрещнете по-добре лятото:

1. Охлаждащо дихателно упражнение Ситали Пранаяма

През горещите дни не се препоръчват натоварващи спортове като джогинг. Въпреки това има някои йога упражнения, които са идеални за лятото, например: Ситали Пранаяма. С тази техника на дишане можете да охладите цялото си тяло. Освен това упражнението осигурява вътрешен мир и релаксация.

Ето как се прави:

  1. започнете в седнало положение, с кръстосани крака или на стол;
  2. отворете леко устата си и изплезете езика си, като го свийте по дължина във формата на фунийка. Ако това не е възможно, поставете езика върху небцето зад зъбите:
  3. вдишайте през устата и си представете как насочвате въздуха към корема;
  4. бавно издишайте през носа;
  5. повторете процеса няколко пъти.

2. Започнете деня си със сутрешна рутина

За да можете напълно да се насладите на лятото, опитайте се да започнете дните си със следната сутришна процедура. Веднага след като станете, измийте зъбите си с горчива паста за зъби и почистете езика си със скрепер. След това изплакнете устата си с освежаващо кокосово масло. Накрая изпийте чаша вода. Сега вашият ден наистина може да започне!

3. Носете широки дрехи

През лятото широките дрехи помагат за охлаждането на тялото. Памукът или коприната са особено подходящи материи. Червените, оранжевите или интензивно жълтите цветове обаче трябва да се избягват, тъй като те стимулират доша Пита.

4. Пийте много течности

През лятото тялото се нуждае от много течности поради прекомерното изпотяване, причинено от високите температури. Въпреки че са толкова изкусителни, замразените напитки трябва да се избягват. Вместо това се препоръчва да се пие вода от кимион. Сварете 1 супена лъжица кимион в 750 мл вода и оставете да къкри около 5 минути. След като се охлади, пийте водата през целия ден.

Можете също така да смесите четвърт диня със стрък мента. Дините се състоят главно от вода и затова са идеални за наслада през лятото.

5. Намалете Пита

Пита е лятната доша. Горчивите и зелени зеленчуци - като артишок - са идеални за поддържане на баланса на тази доша. Но ароматните билки и сезонните плодове също са идеални през лятото. Същевременно трябва да се избягват кисели храни, като домати, пикантни храни и предозиране на сол.

Екипът на Ayurveda101 ви пожелава прекрасно лято!